home
a tabló
a program
az elektronika

ISA buszos kártya

Amikor a próbapaneles ISA buszra csatlakozó áramkör kudarcot vallott, gondoltam, hogy itt már másképp kéne próbálkozni. Csináljunk egy nyákot ennek az áramkörnek. Az iskolában már másodikban (harmadikban) terveztünk és készítettünk nyákot. Meg kell tervezni papíron, méretre kell vágni egy nyáklapot, le kell mosni, pontozási sablont kell csinálni, ki kell pontozni, át kell fúrni, le kell polírozni polírpapírral, le kell mosni, fel kell rajznoli igazi alkoholos filccel a vezetősávokat, meg kell szárítani (2 perc várás), majd be kell lóbálni a vasklorid oldatba 10-20 percig, osztán megint le kell mosni, majd be kell kenni gyantával szépen, hogy büdös is legyen ne csak ronda. Én nem akartam papíron tervezni forrasztási oldal felől meg ilyesmik, szóval fogtam egy photoshopot és megrajzoltam a cuccot, majd nyomtattam pontozási sablont meg ilyesmiket. Másnap a suliban meg is csináltam, néhány óráról ellógva.
[329 441]
A működése egészen egyszerű, már annak aki ismeri az ISA busz működését, aki nem az járjon utána. A cucc a négy IO címen aktív, a címlogika egy 74688-as 8 bites komparátor, egyik operandusa a címsín 2-9. bitje, a másik pedig a felhúzóellenállásos jumpersor. Az ide kiírt byte-ot a 74573-mas regiszer tárolja, illetve ez hajtja meg a nyolc ledet. Az adat elvileg egy 74245-ös sínmeghajtón keresztül ment volna a regiszerbe, de a katalógusomban fordítva voltat feltüntetve az irány bemenet szintjei, ezért ezt az IC-met rövid úton elcsesztem, ezért nincs is ott a foglalatban, hanem a másik oldalon három bit át van dróttal kötve. A buszmeghajtó és a regiszer között is vannak felhúzóellenállások minden bitre, már nem is tudom, hogy miért. Van ott még egy 7402-es NOR kapu, ami egyéb logikai kapcsolatokért felelős. Azért nincs foglalatban, mert már nagyon kellemetlen volt IC foglalat alatt alkatrész oldalon forrasztgatni, furatgalvanizálás híján.
A következő kártyákban már nem szórakoztam címjumperekkel, hanem a címlogikát egy 7430-as 8 bites nand kapuval valósítottam meg, így ezek a kártyák a legfelső négy címre kerültek, bár ott Serial Port 1 van, de mind1.

nagyobb kép nincs, mert túl szar a minősége azért a 900 kilóért nagyobb kép nincs, mert túl szar a minősége azért a 900 kilóért